Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Лебедівська громада» (код ЄДРПОУ: 33891639) був реорганізований і увійшов до складу Кам’янської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лебедівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Кам’янської громади

Проблемними питаннями лісової галузі на Черкащині опікуватиметься координаційна рада

Дата: 29.05.2020 14:54
Кількість переглядів: 91

Перше засідання координаційної ради з питань дотримання законодавства у сфері ведення лісового господарства на Черкащині відбулося днями в облдержадміністрації під головуванням заступника очільника області Юрія Безщасного. Тут обговорили проблемні питання галузі, які потребують уваги та вирішення, а також напрацювали першочергові кроки для цього.

Останнім часом питання порушень у сфері лісокористування набуває все більшої актуальності серед населення. Неодноразово у засобах масової інформації з’являються публікації про порушення в цій галузі. На «гарячу» лінію ОДА надходять звернення від небайдужих громадян про зафіксовані порушення, незаконні вирубки. Зважаючи на це, на рівні області, відповідно до розпорядження голови ОДА №241 від 24.04.2020, утворили профільну координаційну раду.

– Основним завданням координаційної ради є аналіз результатів діяльності підприємств лісового господарства Черкаської області, виявлення недоліків та напрацювання спільно з членами координаційної ради пропозицій стосовно визначення шляхів, механізмів та способів вирішення питань, пов’язаних із дотриманням законодавства у цій сфері, – зазначив Юрій Безщасний. 

– Зараз наша рада проводить глибокий аналіз стану справ та причин виникнення проблем у процесі реалізації державної політики у сфері ведення лісового господарства. Йдеться про незаконні вирубки, проблеми оцінки та реалізації деревини, погіршення фінансового стану підприємств, потреби в землях під заліснення та інвентаризації земель лісогосподарського призначення, які не входять до складу держлісгоспів та багато інших профільних питань. Надалі будемо вживати заходи в межах компетенції щодо їхнього вирішення.

Зокрема багато інформації надходить про допущення порушень та зловживань окремими недобросовісними лісівниками, зокрема: вирубування якісної деревини під виглядом санітарної рубки або умисне заниження класу якості вирубаної деревини та її реалізація за корупційними схемами тощо. І за таких обставин ліс вирубується – а державне підприємство доходу не отримує.

Механізм виявлення та недопущення подібних фактів на сьогодні не є дієвим, тому такий стан речей не може залишатися без відповідного реагування державних органів.

У зв’язку з цим пропонується запровадити можливість здійснювати додатковий контроль за процесом вибірки деревини для санітарної вирубки, невідкладної перевірки інформації про незаконні рубки та порушення під час ведення лісового господарства, що зокрема можливо здійснити у тому числі в межах роботи оперативної мобільної групи у складі представників відповідних контролюючих та правоохоронних органів, управління лісового та мисливського господарства Черкащини тощо.

Мета такої діяльності – забезпечити добросовісне лісокористування та лісовідновлення, щоб лісодеревина використовувалася за чіткими і прозорими правилами із користю для суспільства.

У ході наради учасники координаційної ради, до якої увійшли представники контролюючих, правоохоронних, екологічних служб та лісового господарства Черкащини, запропонували утворити мобільну групу для проведення інспектування в лісах. Також відповідні звернення з пропозиціями посилення контролю за лісокористуванням та лісовідновленням заплановано направити об’єднаним територіальним громадам Черкащини.

Крім того, від усіх задіяних служб очікують інформацію про проблемні питання у лісогосподарській сфері з пропозиціями до їх вирішення.


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua